Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Opletten: handelsoorlog tussen Trump en de EU kan donderdag van start gaan
Het wordt weer even spannend. Donderdag loopt de tijdelijke vrijstelling van hogere Amerikaanse importtarieven voor staal af en moeten de Europese Unie en de VS een nieuwe deal hebben gesloten. Zo niet, dan is dit het startsein voor een ‘handelsoorlog’, aldus analisten van ING.
Als president Donald Trump namelijk invoerheffingen van 25 procent invoert voor Europees staal en aluminium, zal de EU automatisch tegenmaatregelen doorvoeren voor producten als Amerikaanse bourbon, jachten en motorfietsen. Trump heeft al gedreigd dat hij in dat geval de Europese auto-industrie wil treffen.
2. Ex-werknemer Cambridge Analytica heeft banen voor het uitkiezen
Een voormalige werknemer van databedrijf Cambridge Analytica vertelt aan Business Insider dat hij al meer dan 30 banen aangeboden heeft gekregen sinds het door schandalen geplaagde Britse bedrijf begin deze maand de deuren sloot. Volgens de man worden ook zijn collega's benaderd voor klussen bij andere grote databedrijven.
Dat de ex-medewerker en zijn collega's gewild zijn, komt volgens hem doordat goed personeel schaars is in de wereld van big data. "Ik begrijp dat mensen denken dat wij werkten voor 'de vijand', maar dat is niet waar. Het werk dat we deden bij Cambridge Analytica was compleet volgens de regels. De verhalen die nu in de media komen, zijn in mijn optiek leugens", aldus de man.
3. Duitse eurocommissaris gooit olie op het vuur met 'stemadvies' tegen Italiaanse populisten
Een inkoppertje voor de populistische partijen Lega en de Vijsterrenbeweging in Italië. De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger merkte dinsdag tegenover de Duitse radio op dat financiële markten de Italianen wel een duidelijk signaal zullen geven dat ze niet op populisten van links of rechts moeten stemmen, nu het land binnen enkele maanden weer naar de stembus gaat.
Dat was natuurlijk koren op de molen van diezelfde populisten, die onmiddellijk konden wijzen naar een 'koloniale houding' tegenover Italië. EU-president Donald Tusk greep snel in met een tweet: "Respecteer de kiezers. We zijn er om ze te dienen, niet om ze de les te lezen."
Woensdagochtend kalmeerde de situatie op financiële markten enigszins: de rente op de 10-jarige Italiaanse staatslening zakte terug naar 3 procent.
4. Douwe Egberts onder één dak met koffie- en sandwichketen Pret A Manger
Een grote overname met een Nederlands randje. De investeringsmaatschappij JAB neemt de Britse sandwichketen Pret A Manger over voor zo'n 1, 7 miljard euro. Achter JAB zit de steenrijke Duitse familie Reimann, die de afgelopen jaren al een reeks overnames deed... waaronder die van het oer-Hollandse Douwe Egberts.
JAB kocht ook Amerikaanse koffie- en horecabedrijven zolas Peet's, Caribou en Keurig Green Mountain. Met Pret A Manger wordt de horeca-tak ook in Europa uitgebreid. Begin dit jaar opende Pret A Manger zijn eerste vestiging in Nederland, op het station Utrecht Centraal.
5. Minister Blok wil dat Rusland verantwoordelijkheid neemt in MH17-onderzoek
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vindt het hoog tijd dat Rusland gaat meewerken in het onderzoek naar de ramp met de MH17. Blok deed zijn oproep in de VN Veiligheidsraad, waar Nederland tijdelijk een zetel heeft.
"Als het gaat om het vaststellen van de waarheid en het afleggen van verantwoording over wat er met MH17 is gebeurd, heeft geen enkele staat het recht om te zwijgen", zei Blok in New York. "Het heeft de plicht om constructief samen te werken. Niet om de waarheid te verdoezelen met voortdurende mist."
Blok wil dat de rest van de wereld achter Nederland gaat staan.
6. Belevingsvlucht trekt over het land, maar actiegroepen zitten er niet op te wachten
Een Boeing 737 vertrekt halverwege de middag van Schiphol om enkele vluchten boven Nederland te maken, op zo'n 1.830 meter hoogte. Doel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is om de omwonenden van de vertrek- en aanvliegroutes in Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Noord-Holland een beeld te geven van wat hen te wachten staat als Lelystad Airport in 2020 opengaat voor de burgerluchtvaart.
Actiegroepen zien de vlucht niet zitten. Ze vinden die niet representatief voor de werkelijke situatie als Lelystad Airport straks open is. Een niet-realistische vliegshow, noemde de actiegroep de vlucht die zo'n vijf uur duurt. "We beschouwen het als een politieke aangelegenheid", zegt Mijndert Ververs, woordvoerder van de SATL, tegenover Nu.nl.
7. Aandeel duurzame energie stijgt met 10 procent, maar doelen zijn nog ver weg
Het aandeel hernieuwbare energie is vorig jaar in Nederland gestegen naar 6,6 procent, meldt het CBS. In 2016 stond het percentage nog op 5,9 procent en dat betekent dat het aandeel met 10 procent gestegen is.
Toch is er nog een lange weg te gaan: Nederland wil dat er in 2020 14 procent van alle energie uit duurzame bronnen komt, maar of het mogelijk is om het aandeel in twee jaar tijd te verdubbelen, is de vraag.
Ook het verbruik van hernieuwbare energie steeg tussen 2016 en 2017 met 10 procent, is te zien in de grafiek hieronder. Vooral het verbruik uit windenergie op zee steeg hard.
8. Omstreden Limburgse politicus Jo Palmen wordt toch weer wethouder
Een opmerkelijke benoeming in Brunssum: de omstreden Limburgse politicus Jo Palmen wordt toch weer wethouder, meldt 1Limburg. Hij kwam afgelopen herfst in opspraak vanwege een negatief rapport waarin werd getwijfeld aan zijn integriteit. Hij ruziede namelijk al een poosje met de gemeente over een stuk grond, waardoor belangenverstrengeling op de loer zou liggen.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zette hem onder druk om op te stappen, maar omdat hij bleef zag de burgemeester van de Limburgse gemeente zichzelf genoodzaakt op te stappen.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen bleek Palmen desondanks enorm populair: zijn eigen partij was de grote winnaar in Brunssum en hij kreeg zelf meer dan 2.000 voorkeursstemmen. Daarnaast waren er 'moeilijk andere kandidaten te vinden', vandaar dat de 71-jarige politicus toch weer verkiesbaar was.
9. Vakbonden en werkgevers zijn het eens: pensioenleeftijd moet langzamer stijgen
Na jarenlange onderhandelingen zijn de vakbonden en werkgevers het eindelijk eens geworden over de pensioenen: ze willen dat de stijging van de AOW-leeftijd flink wordt afgeremd, meldt De Telegraaf.
In het concept-pensioenakkoord, dat in handen is van de krant, zou staan dat het tempo van de huidige stijging 'menselijk en maatschappelijk onhoudbaar' is.
Het huidige plan is dat de leeftijd stijgt naar 67 jaar in 2021, maar de bonden en werkgevers willen dat vertragen met vier jaar. Ook willen ze dat het makkelijker wordt om vervroegd met pensioen te gaan. "Er zijn meer mogelijkheden nodig voor de huidige generatie oudere werknemers om eerder te stoppen met werken als het niet langer gaat", staat in het concept.
10. Tele 2 verliest rechtszaak om 'gratis' telefoon
Het telecombedrijf Tele2 moet alle kosten vergoeden die een klant heeft gemaakt voor een 'gratis' toestel. Massaclaimspecialist ConsumentenClaim spande een rechtszaak aan over een telefoonabonnement en won. De Tele2-klant krijgt 320 euro terug voor zijn LG Nexus 5, destijds de nieuwwaarde van het toestel.
Telecombedrijven bieden 'gratis' telefoons aan bij mobiele abonnementen, maar de abonnementskosten worden vervolgens per maand verhoogd om de telefoon af te betalen. Sinds de Hoge Raad oordeelde dat abonnementen inclusief toestel een lening vormen, gelden er nu strengere regels.
11. Tesla reed tegen geparkeerde politieauto met autopilot aan
Een Tesla Model S is tegen een stilstaande politieauto aangereden toen de autopiloot-functie aanstond. Dat gebeurde afgelopen dinsdagochtend in Californië. Politieagent Jim Cota plaatste foto's op Twitter van het incident.
De crash is een van vele die te maken heeft met de autonome rijfunctie van de auto. Twee maanden eerder botste al een Model S tegen een brandweerauto. Tesla raadt aan om de handen aan het stuur te houden wanneer de autopiloot-functie wordt gebruikt.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:
- Wat als de huizenprijs over een paar jaar weer instort? Zo kwetsbaar ben je met een annuïteitenhypotheek
- Deze 11 ‘slechte gewoonten’ zijn eigenlijk best gezond, zeggen wetenschappers
- Deze grafiek laat zien waarom Nederland last krijgt van een Italiaanse schuldencrisis